Stress en burnout therapie bij Psycholoog Nijmegen

Wat is burnout?

Een burnout slachtoffer vertelt:

Als je burnout bent of je er tegenaan zit heb je met verschillende soorten klachten te kampen. Vaak heb je bij burnout klachten eerst niet eens in de gaten dat ze bij een burnout horen. Dat kan komen omdat je al langere tijd last hebt van deze klachten. Veel voorkomende burnout klachten zijn: enorme vermoeidheid, geheugenverlies, slaapproblemen, verdriet en het gevoel dat je helemaal opgebrand bent. Je bent je aan de klachten gaan aanpassen en je hebt jezelf wijs gemaakt dat dit er nu eenmaal bij hoort. Je hebt jezelf als het ware gewend aan de vermoeidheid en het ongemak. De vermoeidheid is zo alles overheersend dat je je niet eens meer kunt herinneren hoe het is ontstaan. Het is vaak ook een vermoeidheid die je in echte eenzaamheid doormaakt.

Burnout: totale uitputting, verloren voelen, afstand nemen

De vermoeidheid is er ook de oorzaak van dat je psychisch en lichamelijk uitgeput raakt, je raakt vervreemd van jezelf. Je twijfelt aan je eigen kunnen en er onstaat een soort cynisme: je neemt meer en meer afstand van je werk en je sociale omgeving. Je trekt je terug in jezelf. Alles voelt zwaar en als een verplichting. Je plezier is daardoor al lang verdwenen. Je bent het overzicht helemaal kwijt. Je bent overgeleverd aan de genade van de mensen om je heen. Mensen die je eigenlijk liever niet om je heen hebt. Je voelt je klein en heel erg verloren…

Stress en burnout behandeling bij Psycholoog Nijmegen

Tijdens de psychologische sessies bij Psycholoog Nijmegen zal in eerste instantie aandacht uitgaan naar het herstellen van je energiebalans. Hierbij wordt gekeken naar dosering, actieve en passieve ontspanning en balans tussen energiegevers en nemers. Verder zal er aandacht uitgaan naar stressherkenning en hantering, leren “nee” zeggen en voor jezelf opkomen. Daarnaast is er bij mensen met vermoeidheidsklachten vaak sprake van hooggevoeligheid. Ook hieraan zal aandacht worden besteed. Meestal zal niet alleen vanuit psychologisch oogpunt maar ook vanuit de fysieke hoek naar het klachtenpatroon worden gekeken.

Burnout kan ook goed behandeld worden met internet therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: internet therapie.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar praktijk Psycholoog Nijmegen.